Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

ΜΠΙΛΙΟΒΟ

Μπίλιοβο
Εδώ και καιρό είχαμε σκεφτεί με την αδελφή μου Βάσω, πως θα ήταν πολύ ωραία αν κάποια στιγμή κάναμε ένα trail run στο πολύ σπουδαίο καλντερίμι το ¨Μπίλιοβο¨. Πρόκειται για ένα σπουδαίο τεχνητό μονοπάτι το οποίο ο ΕΟΣ Καλαμάτας το έχει κάθε χρόνο στο πρόγραμμά του.
Το Σάββατο λοιπόν το ραντεβού με την Βάσω πρωινό 6:30 αφού θα κάναμε την διαδρομή  ως το χωριό Σωτηριάνικα από όπου ξεκίνα το καλντερίμι, με τα ποδήλατα.

 Έτσι βρέθηκα να αγκομαχώ με την σακαράκα μου στις ανηφόρες που ξεκινούν από την παραλία του ¨Αλμυρού¨ ως τα Σωτηριάνικα, πίσω από την Βάσω που ήταν άνετη με το πολύ καλό ποδήλατο που έχει. Σε μια ώρα και κάτι φτάσαμε στο σημείο που ξεκινά το Καλντερίμι. 

Ξεκινήσαμε σε πολύ χαλαρό ρυθμό αφού στην αρχή έχει λίγο τσιμεντόδρομο και μετά από λίγο μπήκαμε στο καλντερίμι που διασχίζει ελαιώνες αλλά σιγά,  σιγά κερδίζει υψόμετρο και βγαίνει από τα χωράφια και μπαίνει σε δασωμένο λούκι όπου αρχίζουν οι περίφημες τραβέρσες του, 75  το σύνολο. Ο ρυθμός μας χαλαρός αφού σταματάγαμε να βγάζουμε φωτογραφίες και να θαυμάσουμε την θέα. Πιο πάνω τα βράχια ήταν μούσκεμα από την τοπική βροχή που είχε πέσει και προσέχαμε να μην γλιστρήσουμε. Μετά από 5,5 χιλιόμετρα φτάσαμε στο ορεινό χωρίο Αλτομιρά και ξεδιψάσαμε στις πυγές στην είσοδο του χωριού.

 Μικρή περιπλάνηση στα σοκάκια του χωριού με την Βάσω να μου εξηγεί την τεχνοτροπία και την ιστορικότητα του ορεινού αυτού
Οικισμού αφού η ίδια δουλεύει εκεί πολλές φορές (συντηρήτρια αρχαιοτήτων).
Επιστροφή χαλαρή πάλι αφού βγάλαμε κάποια μικρά video και αφού χάσαμε το τελευταίο κομμάτι στον ελαιώνα καθώς πήραμε έναν χωματόδρομο λάθος και κάναμε μια μικρή άχαρη παράκαμψη, φτάσαμε στα ποδήλατα. Εκεί συναντήσαμε ένα γέροντα που μας ρώτησε που είχαμε πάει  και απόρησε όταν του είπαμε στα Αλτομιρά πως το κάναμε τόσο γρήγορα… τον χαιρετίσαμε και πήραμε την επιστροφή…

    
Μερικές πληροφορίες από το site του ΕΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ             
ΣΩΤΗΡΙΑΝΙΚΑ - ΑΛΤΟΜΙΡΑ
Τα Σωτηριάνικα απέχουν μόλις 15 χλμ. από την Καλαμάτα και απέχουν μόλις 1 χλμ από τον κεντρικό δρόμο της Μάνης. Με κατεύθυνση Νότια από το χωριό, αφού βαδίσουμε για 1 περίπου χλμ. ανάμεσα στους ελαιώνες,
φθάνουμε στην βάση της απότομης πλαγιάς όπου αρχίζει να ελίσσεται το "Μπίλιοβο", το περίφημο καλντερίμι το οποίο συνέδεε τα Σωτηριάνικα με τα Αλτομιρά. Ένα μνημειώδες έργο που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα με πολύ μόχθο. Σήμερα οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι έχουν παραγκωνίσει αυτά τα έργα στην αφάνεια. Όμως, τα 5 χιλιόμετρα αυτής της διαδρομής θα ανταμείψουν τον επισκέπτη.

ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Μόλις 15 λεπτά από την Καλαμάτα, σε μια σκιερή πλαγιά της Μεσσηνιακής Μάνης, βρίσκεται ίσως το πιο αξιόλογο και καλοδιατηρημένο παραδοσιακό καλντερίμι στη χώρα μας. Ένα ανθρώπινο μνημείο ιδιαιτέρου κάλλους που περιμένει να ανακαλυφθεί. Από το χωριό Σωτηριάνικα διασχίζει για ένα περίπου χιλιόμετρο τους ελαιώνες πριν αρχίσει να αγκαλιάζει την πευκόφυτη πλαγιά. Φιδίσιο, ελίσσεται και χάνεται στα ύψη, για να καταλήξει στην ορεινή κοινότητα Αλτομιρά, που μισοέρημη πια υποδέχεται τον επισκέπτη.
"Στις χιλιάδες μέτρα του ανήφορου συλλογιζόμαστε πως πριν από τον ξέφρενο καταναλωτισμό μας, κάποτε οι άνθρωποι έφτιαχναν πράγματα που ... διαρκούν!"
Το ονομαστό "Μπίλιοβο" όπως το έλεγαν οι παλαιοί, με τις 75 στροφές του. Θαυμάζει ο οδοιπόρος τη μαστοριά και το μεράκι των πετροκτιστάδων στις αρχές του αιώνα, όταν τα ανθρώπινα χέρια δάμαζαν τη σκληρή πέτρα, και ο ιδρώτας πότιζε την ηλιοκαμένη Γή.Πληροφορίες για το ορεινό χωριό Αλτομιρά από την Βασιλική Μπάκα:

ΑΛΤΟΜΙΡΑ

Σε 14 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, στον δρόμο προς τη Μάνη, φθάνουμε στο χωριό Σωτηριάνικα. Ακολουθούμε τα σήματα και αφού περάσουμε από το γεφύρι του χωριού, βαδίζουμε στον δασικό δρόμο, ο οποίος μας οδηγεί στην αρχή του περίφημου Μπίλιοβου. Ένα μοναδικό μονοπάτι που κατασκευάστηκε το 1904 για να ενώσει δύο χωριά, τα Σωτηριάνικα με τα Αλτομιρά.  Πρόκειται ίσως για το καλύτερα διατηρημένο καλντερίμι με τις 75 στροφές. Ανηφορίζουμε το καλντερίμι και φθάνουμε στο χωριό Αλτομιρά, οπού συναντάμε πηγές με βρύσες. Τα Αλτομιρά είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 813 μ, του δήμου δυτικής Μάνης παλαιότερα δήμου Αβίας...Κεντρικός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος χτισμένος γύρω στο 1865. Στην περιφέρεια των Αλτομιρών ανήκει και το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Τα Αλτομιρά έχουν παλιά, πέτρινα σπίτια, εξαίρετα δείγματα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Το 1999 κηρύχθηκαν «διατηρητέος οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Βασιλική Μπάκα

Τέλος θα κάνω δύο παρατηρήσεις:
1.    Σε κάποια σημεία το καλντερίμι θέλει τεχνικές παρεμβάσεις αφού έχουν πέσει κάποιοι τοίχοι. Ελπίζω η πολιτεία να ενδιαφερθεί …

2.    Κάποιοι χωματόδρομοι που έχουν ανοιχτεί στην αρχή και στο τέλος του μονοπατιού για γεωργική χρήση έχουν χαλάσει το πετρόχτιστο και νομίζω ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί!

1 σχόλιο:

  1. Βαγγέλη πολύ ωραία προπόνηση με τη Βασω, και περιπέτεια στο καλντερίμι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή