Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

ΚΥΘΗΡΑ


                                  Κύθηρα

Τα ΚΥΘΗΡΑ ή αλλιώς ΤΣΙΡΙΓΟ ήταν εδώ και καιρό ο προορισμός της οικογένειας για το Πάσχα. Θα ήταν η  5η φορά που θα επισκεπτόμουν το νησί καθώς το Τσιρίγο από την πρώτη φορά που το είχαμε επισκεφτεί σαν γαμήλιο ταξίδι με την γυναίκα μου μας είχε μαγέψει. Ήταν ένας τόπος ηρεμίας και γαλήνης χωρίς την φασαρία και τον συνωστισμό άλλων νησιών. Είναι ορεινό νησί με πολλές κοιλάδες που καταλήγουν στην θάλασσα και τις περσότερες φορές σε μοναχικές και υπέροχες παραλίες.

 Έχουν αρκετά μεγάλη έκταση και η βλάστηση είναι πλούσια κυρίως στα βόρεια και δυτικά εν αντιθέσει με τα νοτιοανατολικά που η βλάστηση είναι πιο χαμηλή και περιορίζεται σε ξυροθερμικούς θάμνους. Η μεγάλη πυρκαγιά που έγινε στο ενδιάμεσο διάστημα από την τελευταία μου επίσκεψη στην περιοχή Χαλέπι έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη χλωρίδα και το οικοσύστημα της περιοχής.


Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν πηγές που ρέουν όλο τον χρόνο. Το κλίμα είναι θερμό αλλά τον Χειμώνα έχει αρκετή υγρασία και ισχυρούς ανέμους  κάτι που το νιώσαμε όλες τις 9 μέρες που είμαστε εκεί.

Είχα αποφασίσει αυτήν την φορά επειδή λόγο εποχής δεν θα ήταν δυνατό να κάνουμε μπάνιο να προσπαθούσα να επισκεφτώ όσον το δυνατόν περσότερους ενδιαφέροντες προορισμούς είτε τρέχοντας είτε με το ποδήλατο. Έτσι είχα φορτώσει και την σακαράκα μου ( ποδήλατο) στο αμάξι για αυτό τον σκοπό.


Η πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων είναι πλούσια και η αρχιτεκτονική έχει πολλά στοιχεία Ενετικά, Κρητικά και Μανιάτικα. Βυζαντινά αλλά και Αγγλικά κτίσματα βρίσκονται σε κάθε πλαγιά, κορφή, χαράδρα, και κοιλάδα του νησιού.

Έτσι το φετινό Πάσχα το περάσαμε κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα με αρκετό φαγητό καλό κρασί άλλα και με σχεδόν καθημερινή εξερεύνηση.

Στα Κύθηρα υπάρχει ένα Δαιδαλώδες δίκτυο χωματόδρομων – τρακτερόδρομων και πολύ λιγότερο μονοπατιών που σου προσφέρουν αρκετές επιλογές για αξιόλογα Trail runs αλλά και μεικτές διαδρομές με αρκετή  θετική υψομετρική διαφορά.

Βέβαια έχουν μείνει αρκετές ακόμα διαδρομές που θα μπορούσα να κάνω αλλά την επόμενη φορά καλά να είμαστε αν μου κάνει την τιμή να μου τις δείξει κάποιος ντόπιος…

Τελευταία θα αφήσω μια παρατήρηση σχετικά με κάποιες αλλαγές πάνω στο νησί. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος στο όνομα τις όποιας οικονομικής ανάπτυξης να ανοίγονται καινούργιοι δρόμοι να γίνονται τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις ανεξέλεγκτα και να φτιάχνονται νέα κτίρια μοντέρνας τεχνοτροπίας  να αφήνονται παλιά και παραδοσιακά κτίσματα να γκρεμίζουν και να αλλάζει ο χαρακτήρας  και η πολιτιστική κληρονομιά.  
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου